Leer de drie stappen van het Flow Proces

hoe werkt flow

Leef op de natuurlijke manier die bij jou past. Een betere manier bestaat niet. En het bestaat uit drie stappen. Start de Flow is zo eenvoudig dat als ik het uitleg, mensen het zich niet in kunnen zien, dat zij hiermee drastisch hun leven kunnen veranderen. Tegelijkertijd is het zo dat al het positieve dat wel werkt, altijd eenvoudig en puur is. En dat alle belemmeringen die ons weghouden van ons geluk, juist ingewikkeld zijn.


Waarbij we onbewust meer energie en tijd steken in wat we niet willen, in plaats van open te staan voor een andere manier van leven. 

Dat is niet fout. Het is ons gecompliceerde denken en de echtheid van de omstandigheden om ons heen, die ons langer daar houden, waar we eigenlijk niet willen zijn. En dan geloof je niet meer, dat je die situatie zo maar op kunt lossen. 

Jij krijgt nu het inzicht

Op 2 februari 2008 ben ik gaan werken als zelfstandig coach en trainer. Vanuit een situatie waarover anderen mij vertelden dat  het leven omgooien op dat moment te risicovol was. Oplopende financiële achterstanden, een gezin met vier kinderen en...... het sterke gevoel diep van binnen. Het gevoel dat dit toch de oplossing was. Om zo mijzelf, mijn vrouw en onze kinderen meer vrijheid en mogelijkheden te bieden. Terugkijkend heb ik dat precies volgens de principes gedaan van wat ik later de Start de Flow Leefstijl ben gaan noemen. Iets waarvan ik mij toen helemaal niet bewust was.

Wel vertrouwde ik op mijn gevoel, op de natuurlijke manier. En met een activiteit die precies bij mij paste. Dit waren de twee oorzaken waardoor het gevolg  "een succes" moest zijn. Ongeacht opleiding, achtergrond, omstandigheden of hoe jij je nu voelt:  jij kunt dit ook. Zeker met de voorsprong op mij destijds, die je nu krijgt. 

 

Waar ben je nu in jouw Flow proces? Bekijk de drie stappen

Het Start de Flow proces kent drie stappen. Op het moment dat je kunt inzien dat deze stappen werken voor jou, kom je al in wat ik het "Creatieve Proces" ben gaan noemen. Je bent daarmee beland in je eigen Creatieve Workshop. En misschien zit je daar al in, zonder dat je het wist. 

Je leven begint zo sterk te veranderen dat anderen dingen tegen jou gaan zeggen zoals: "je bent zo anders"  "je bent niet realistisch"    "dit moet je beslist nu niet doen"  "het lukt je nooit".

Bravo!. Allemaal signalen dat je eindelijk wakker bent geworden en voor jezelf kiest. Je bent bezig oude gewoonten en denkprocessen van je af te schudden. Vervolgens wordt dit door je omgeving bevestigd. En dit voelt eng en is tegelijk KICKEN ! De verandering verloopt altijd in 3 stappen. Hier komen de drie stappen.

Stap 1: Energise

Door hier te zijn met het lezen ben je al bezig met de stap Energise. Deze stap gaat allereerst over het inzicht dat de manier waarop je hebt leren leven, niet noodzakelijkerwijs nu voor jou de manier is om je gelukkig en voldaan te voelen.
Lees deze zin nog een keer in stukjes, totdat je de bedoeling voor jou voelt. 

Kun je deze oude levenswijze  laten gaan?  Zonder verwijt naar jezelf of anderen? Dan maak je daarmee ruimte voor een andere levensstijl. Een stijl die dicht ligt bij wat je bent: de natuurlijke bron waaruit al het leven is ontstaan. En die je nu gebruikt om jouw leven in te richten op de manier die bij jou past. Dit is een eerste fase van Energise die  "Laten Gaan" heet. 

In de tweede fase van Energise maak je de basis stevig. Door alle negatieve en belemmerende gedachtenrotzooi op te ruimen.
Met de miljoenen denk -zijweggetjes, eindeloze patronen en alle "wat, als, dan " en " oh had ik maar"  vragen. Je gaat nu bewust kiezen en plaats maken voor het leven op de natuurlijke manier.
     Daarmee vorm je nog een uitzondering. Ruim 95 % van de mensen zijn zich onbewust van hun natuur en gaan het pad op van worsteling en belemmeringen. Dus.... verwacht van anderen geen bijval. Jouw focus ligt vanaf nu bij het blijven ervaren van de rust en ruimte IN JOU. Dit is aangesloten zijn op de natuurlijke manier. 

Stap 2: Create

Je hebt voor jezelf de ruimte gecreëerd om te leven volgens de natuurlijke manier van Flow. Bij Create ga je zorgvuldig de manier van leven bepalen die bij jou past. 

Realiseer je nu het volgende:
Tot nu toe heb je geen geld, andere mensen of onbereikbare kennis nodig. Je kunt het allemaal zelf doen en dat is juist goed. In je vertrouwde omgeving of ergens op een plek waar jij je goed voelt. Je bent aangekomen bij jezelf, bij je eigen Creatieve Proces dat tot iets geweldigs gaat groeien.
     En ik raad je aan in deze fase van verandering dit met zo min mogelijk mensen te delen. Je bent in focus, nu voor jezelf. Niet als voorheen verloren in allemaal nutteloze dingen die jou geen voldoening brachten.

Door die focus kon ik in 2008 mijn volgende stap naar Inspire zetten. Waarbij de buitenwereld over mij heen buitelde: "jij bent hartstikke gek"  "je neemt de verantwoordelijkheid voor je gezien niet" en meer van dat. 

Dit gebeurt jou zeker ook, zodra je iets vertelt of laat zien van jouw proces. Doe dit nu nog niet. Want anderen kunnen zich nooit verplaatsen in jouw idee uit het Creatieve Proces. Zij zijn zich niet bewust van de natuurlijke manier, waar ze overigens zelf ook toegang tot hebben. Gebruik je energie in deze fase voor jezelf. De anderen lopen hun eigen pad. Zij zijn okay, jij bent okay. 

Create en jouw Focus

Create betekent dat je de focus gaat richten op wat jij wilt en wat jou gelukkig maakt. Hiermee vul je dan de ruimte op die bij de vorige stap is ontstaan door het oude voorheen onbewuste patroon, te laten gaan. Je start een nieuw bewust patroon. Je gaat op onderzoek uit. Leren, lezen, informeren, observeren. Kortom: ontdekken. 

Iedere dag Start je het creatieve proces door in de ochtend bewust jouw eigen Flow te creëren. Dit voer je uit op jouw manier, in een ochtendritueel dat bij jou past. (Energise) Daardoor ontstaat er een natuurlijke stroom die ingevingen, mensen en kansen precies op het juiste moment bij je brengt. Op een manier waar jij je niet mee bezig hoeft te houden.

Inspiratie is de afkorting van in-spirit. Je bent nu 'in spirit' en woorden, gedachten, geuren, gevoelens en symbolen vertellen je de weg. Deze Flow leid jou naar een stip die ontstaat aan de horizon en je doel is zichtbaar. Je weet dat dit hetgeen is dat nu voor jou de bedoeling is. 

Bij Create bouw je in stilte jouw nieuwe leven op. Je bent vorm-gever geworden. Naast dit alles geef je ook energie aan het scheppen van zoveel mogelijk momenten om je goed te voelen. En natuurlijk geeft je aandacht aan alle dingen die praktisch moeten gebeuren. Maar deze voelen nu anders aan. Je gaat ze zien als een onderdeel van jouw nieuwe leven.

Stap 3: Inspire. 

Op het moment dat je handelt vanuit het bewustzijn van de natuurlijke manier en je de focus houdt op het leven dat bij jou past, zal je geleidelijk verschuiven van Create naar de fase van Inspire. Ik hoor vaak mensen zeggen: "ik realiseerde mij opeens dat ik het al aan het doen was". 

Bij Inspire krijgt jouw Creatieve Proces de herkenbare vorm die anderen kunnen gaan zien. Deze vorm kan niet "niet" zijn want deze moet verschijnen. Het kan niet anders. Het grote verschil met wat anderen vormgeven is dat jouw vorm ontstaat zonder er veel energie en tijd in te hebben moeten steken. Je hebt je niet bezig gehouden met de HOE. Dat scheelt een hoop energie, uitstellen, angst, werk en worsteling. Want het was niet nodig om te vechten, concurreren, vallen en opstaan of om eindeloos te mislukken. 

Dit gevoel van easy, dat zich in jouw energie van creatie bevindt, merken andere mensen op die daar voor hunzelf behoefte aan hebben.  Dus komen zij naar je toe. Want ze voelen zich geïnspireerd door hoe jij bent en hoe jij het doet. Puur omdat je handelt vanuit wat je bent. En als je de mopperaars laat zijn voor wie ze zijn, als ze al mochten verschijnen, zullen zij vanzelf verdwijnen uit jouw realiteit. Dit noem ik selectie op de natuurlijke manier.    

En dan wil je niet meer anders

Voortaan ligt jouw algemene  focus zeker bij het aangesloten blijven op de natuurlijke stroom. Dit kun je. Want je voelt of je verbonden bent of niet. Je bepaalt of het tijd is om er iets nieuw erbij te maken, of om je basis te verbreden. Je weet wie of wat jouw energie verdient. Jouw Creatieve Proces zal dus blijven bestaan. Je kunt niet meer anders en je wilt het ook niet. Wat dit is wat je bent. 

Je hebt op jouw eigen wijze jouw Flow gestart. En je doet het iedere ochtend bewust, waardoor het je leefstijl is geworden. Een nieuw patroon. Ik gun je zo, dat je hier bent gekomen met lezen en vanbinnen resoneert met wat je nu ervaart. Dan kan het niet anders of er is nu al iets blijvends in jou veranderd. Lees ook de tips pagina over het Flow Proces die regelmatig wordt aangevuld. naar de tips 

Deze 3 stappen maken de afgelopen decennia. een vast onderdeel uit van alle trainingen, adviezen voor organisaties en begeleiding van mensen die willen veranderen maar niet weten hoe. Vanuit stap drie: Inspire, deel ik nu mijn ervaringen met jou. Omdat het mijn Flow van geluk is om jou te laten ervaren dat ook jij je leven kunt veranderen. 

Als ik het kan, kan jij het ook. 

Vervolg: naar de tips en inspiratie voor de drie stappen uit het Flow Proces