Verbinding en Flow

Hoe ontstaat werkelijke verbinding en start je de Flow

groei

Verbinding kan ontstaan als je écht bent, jezelf durft te laten zien. En jij hebt ook niet overal antwoord op. Samen willen groeien en leren maken de verbinding.

Afstemming is de basis

Werkelijk aandacht hebben en een mooi gesprek kunnen voeren vraagt om afstemming. Ik noem dat: Erbij zijn. Ben je er werkelijk? Of denk je aan hele andere dingen op het moment dat je met iemand in gesprek bent? De ander heeft direct in de gaten of jij erbij bent.
      Die afstemming bereik je door je bewust te zijn van je gedachten en deze even te laten zijn voor wat ze zijn: gedachten. Vervolgens ga je met de aandacht naar de ander. Dit is je basishouding voor verbinding. 

Alsjeblieft geen hyper opgepoetste ik

Mensen die zelfverzekerd of anders willen overkomen dan ze zijn, zullen het moeilijk hebben om connectie te ervaren met hun omgeving. Want als iemand zichzelf niet durft te vinden, kan de ander niet ervaren wie die iemand is. Dan blijft het contact onecht en oppervlakkig. 

Onderscheid de valse verbinding

Alles verandert om ons heen, voortdurend. Niets staat stil. Soms zijn veranderingen anders dan de dingen die wij gewend zijn. We ervaren weerstand. In plaats van verbinding te zoeken voor een oplossing zoeken we verbinding in weerstand.
     Deze is tijdelijk, geladen met negatieve energie en zorgt nooit voor een verbetering. We ervaren wel verbinding, het lijkt krachtig, maar dit is een valse en tijdelijke verbinding. Mensen wijzen daarbij alleen maar naar anderen. Let op: ga niet je eigen angst wegleggen bij anderen. Je gaat daarmee nooit naar een positieve oplossing. Bovendien word je er op den duur ziek van. 

 

Hoe maak je wel blijvende verbinding met elkaar? 4 tips

 

1. Door een gevoel van saamhorigheid omdat je samen op zoek gaat naar een oplossing. Jij hebt ook niet alle antwoorden. Zet dat ego eens aan de kant. Jij hebt zeker ook je twijfels en vragen. Laat die zien. De een heeft misschien meer ervaring dan de ander, tegelijkertijd is iedereen even waardevol voor input.
Ga brainstormen, sparren en spreek dingen eerlijk uit. 

2. Terug durven kijken en dit benoemen. Hierbij gaat het niet over het resultaat, maar over wat je hebt geprobeerd, wat er is gebeurd en wat daarbij jouw zoektocht en vragen waren. Want voor de verbinding is juist het proces belangrijker dan de feitelijke resultaten. We staan met elkaar open om te leren en te veranderen.

3. Je krachten delen voor gezamenlijke groei. Wat is er gelukt, hoe heb je toen gedacht, wat heb je gedaan en wat heb je hierbij gevoeld. Hoe heb je het voor elkaar gekregen om toch door te zetten? Deze  gesprekken gaan over beter, meer, vooruitgang en andere perspectieven bieden. Je laat jezelf in puurheid zien met het doel anderen te inspireren. Dan ontstaat groei en start de Flow

4. Door met elkaar iets van waarde te doen. Iets dat er werkelijk toe doet. Dat bindt mensen samen. Juist in organisaties. Waar staan WE voor? Wat kunnen we SAMEN toevoegen?  Op het moment dat mensen hier voor gaan, ontstaat er betekenis in de verbinding. Dan ervaart iedereen de kracht van synergie. Vind dus dat waardevolle doel. Dat verbindingsdoel hoeft niet hetzelfde te zijn als het organisatie doel. 

 

De 4 tips zijn geïnspireerd door Brendon Burchard's  Growthday