Je kunt iedere dag gezonder en gelukkiger worden

flow en gezondheid

Iedere dag maken we dingen mee waardoor we ons ongelukkig kunnen gaan voelen. Deze dingen kunnen ons juist helpen om ons gezonder en gelukkiger te maken.

Allereerst: wat betekent gezonder en gelukkiger

Gezondheid en geluk zijn nooit te vinden buiten onszelf. Het daar wel zoeken, is een illusie. We merken dan vooral als we ons ongelukkig voelen en het juist lijkt alsof iets van buitenaf daar de oorzaak van is. Uiteindelijk zit het allemaal in ons.  Het is onze gedachte en de stress reactie op een gebeurtenis, die ons weghoudt van geluk. Dat maakt dat we ons on-gelukkig voelen. Ongelukkig zijn maakt onze gezondheid minder goed. Geluk en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Beiden worden bepaald door wat wij denken.

Je moet het zelf doen en dat klinkt als een veroordeling

Niemand WIL ziek zijn. Niemand WIL ongelukkig zijn. En toch hangen gezondheid en geluk sterk af van wat we onszelf aandoen. Je vraagt je nu misschien af: " heb ik dan zelf gekozen voor ziekte?" of "ik kies toch niet voor het onrecht dat mij is aangedaan?" En ook hier geldt: gezonder en gelukkiger worden of blijven hangt ook af van onze eerste reactie op gebeurtenissen. En die is meestal negatief.

Dus ja, on-bewust beperk jij jezelf doordat je niet in de gaten hebt dat jouw aandacht gaat naar on-geluk en on-gezond. Dit doen we niet bewust en tegelijkertijd is dit juist de oorzaak van herhalende gebeurtenissen die we niet willen. En dat is niet goed of fout. Het is iets dat ons allemaal gebeurt. En dat is niet meer nodig. Jezelf zo beperken hoeft niet. 

De realiteit van een ongewenste situatie

Op het moment dat we ongelukkig zijn, betekent dit dat we ons volledig hebben geïdentificeerd met ons lichaam en denksysteem.  Je reageert dan direct op een situatie vanuit je gedachten. Onbewust en automatisch worden er herkenbare ongelukkige gedachten en gevoelens getriggerd uit je onderbewustzijn, die overeen komen met de situatie nu.

Let op: dit gebeurt geheel automatisch, zonder dat jij je daar bewust van bent. Dat is de realiteit, dus de veroorzaker van de ongewenste situatie. Dit kunnen zien bij jezelf, maakt dat je op korte termijn iedere dag gezonder en gelukkiger kan worden. Dit doe je door te herkennen wat je werkelijk bent.   

Wat ben je? 

De bron van alles dat we meemaken, ligt dus in ons zelf. De weg hieruit is te herkennen dat we onze gedachten on ons lichaam niet ZIJN. Ons werkelijke ZELF, is het ZELF als onderdeel van de creatieve ruimte waarin alles ontstaat. Ons werkelijke ZELF is een onderdeel van al wat is. Wij zijn de ruimte waarin alles gebeurt en als onderdeel van ons grotere ZELF, nu ook met een beperkt lichaam en denksysteem.

Oefening

De oplossing ligt in het herkennen dat je je lichaam en denken niet bent.  Dit kan door oefening. Je kunt je ware ZELF en je lichaam en denksysteem gaan onderscheiden door jezelf regelmatig vragen te stellen als: 

- wie ben ik?
- wat ben ik?
- wie is het die herkent dat ik denk? 

En dan met je aandacht te gaan naar wat je ervaart. Wat er tevoorschijn kan komen is ons ZELF. Dat groter is dan onze gedachten.  Ons Grotere ZELF. Dat deel van het ZELF dat geluk IS en vreugde IS. Altijd. Stabiel, onveranderlijk en onaantastbaar. Het is onze goddelijke universele kern als onderdeel van wat het grote Al dat IS.

Door jezelf dagelijks deze vragen te stellen verandert jouw realiteit. Ik besef dat het lastig is om dit te begrijpen, dan kan ook niet. Je kunt niet gezonder en gelukkiger worden door er een intellectueel concept van te maken. Je kunt het stoppen met identificeren wel oefenen en dan gaan ervaren hoe het voor jou is. Hieronder staat een link naar nog een andere oefening.     

Groeikans

Een stap om minder onplezierige situaties in jouw realiteit te krijgen is door de huidige onplezierige situaties in de vorm van mensen of gebeurtenissen anders te gaan zien. Dit doe je door deze te gaan zien als een groeikans. Bij de tips en tools staat een inzicht dat je dagelijks kunt toepassen om iedere dag gezonder en gelukkiger te worden.