Je bent al de vrijheid en de rust die je zoekt

Je bent al de vrijheid en rust die je zoekt. Fragmenten uit een Start de Flow bijeenkomst

hoe werkt flow

Je bent al de vrijheid en de rust die je zoekt.
Als je deze zin wilt begrijpen, dan gebeurt er niets. Wel als je de essentie hiervan ervaart, dan ben je er. Waar? Bij de ruimte en rust die er altijd al is. Je bent al de vrijheid en rust die je zoekt. Daar ligt jouw geluk te zijn. Je hoeft er alleen maar naar terug te keren. Vaag? Kan ik mij voorstellen. Hier wat vragen en antwoorden ter verduidelijking uit de Start de Flow trainingen.

 

Vraag: hoe komt het dat we ons ongelukkig voelen?

 

Je leeft bijna voortdurend vanuit je hoofd. Wat betekent dat jij het gelukkig zijn belemmert. Dat ervaar je als on-gelukkig. Niets is vermoeiender dan de onophoudelijke gedachtenstroom die er is in het hoofd. En die gedachten zijn meestal negatief. Gedachten over spijt, schuld, boosheid en somberheid over het verleden. Gedachten over zorg, angst en onzekerheid over wat er nog komen gaat. En ook nog gedachten over gedachten, waarin jij jezelf op een of andere manier niet goed vindt.

Op het moment dat je dan leest: “je bent al de vrijheid en rust die je zoekt” denk je misschien “ja, ja mooie verhaaltjes allemaal”. Vooral als je leven op dit moment ongelukkig verloopt. En toch ben jij daarnaast ook die vrijheid en rust die je zoekt. Iedereen is dat, dus jij ook. Je voelt je alleen ongelukkig doordat je ongelukkige gedachten hebt en je onbewust bent over de invloed van die gedachten. Daarom voel jij je ongelukkig.

 

Vraag: wat kan ik dan doen om die vrijheid en rust te bereiken?

 

Het zit als volgt: je beleeft de wereld om je heen in een helderheid, prachtige kleuren en geluid met een intensiteit die de beste filmcamera niet kan evenaren. Ook ervaar je geuren en smaken die overweldigend zijn. Je hebt een fantastisch lichaam met een geniaal denksysteem. Hierdoor ervaar je alle mensen, dingen en gebeurtenissen om je heen als intens en realistisch. En: het is er ook echt.
Tegelijkertijd leef je beperkt. Want je denkt bij deze ervaring jouw gedachten en lichaam te zijn. En dat is de grote illusie. Want je bent je gedachten niet en je bent je lichaam niet. Ze zijn er wel, je hebt ze, maar je bent ze niet.

Want je wel bent is de ruimte waarin alles ontstaat. Die is er. Altijd. Daar is geluk, vreugde en rust. Daar kun je weer zijn, door te stoppen met het denken. Dan komt je ware natuur tevoorschijn.

 

Vraag: helpt positief denken om vrijheid en rust te ervaren?

 

Nee, tijdelijk misschien maar zeker niet duurzaam zoals we dit vandaag bespreken. Positief denken kan je goed laten voelen. Maar nooit met de intensiteit van het geluk dat je werkelijk bent. Positief denken is zeker goed om te beoefenen en gezond voor het lichaam, maar het blijven uiteindelijk maar beperkte gedachten. 

 

Vraag: is er een snelle en eenvoudige manier om gelukkig te zijn?

 

Ja, want alles dat puur is, kan niet ingewikkeld zijn. Ingewikkeld is iets dat mensen creëren met hun gedachten. Wij denken dat het een lange en moeilijke weg is om verlicht, spiritueel of hoe wij het dan ook noemen te worden. En als jij dat ook denkt, dan is dat ook je ervaring.

Hoe komt het dat je genoegen neemt met het beperkte leven van een lichaam en een denksysteem? Dat, hoe geniaal dan ook, helemaal niets is in vergelijking wat je echt bent? Ik zal je het antwoord geven: door het ontbreken van het inzicht dat je dit alles niet bent. Je bent geen wie. Wat je echt bent is veel meer dan het pietepeuterige persoontje dat ….. heet. 

Dit inzien, dat is op de snelweg komen naar de vrijheid. En als je echt gaat ervaren wat je bent, dan ben je er. Pats boem. Finito. Basta. Klaar. Geen cursussen meer, geen boeken meer. Jullie kunnen naar huis. Dit is het geheim. Stop met denken wie je bent. De beste vraag die je kunt stellen is de allerbeste vraag ooit, gesteld door Lester Levenson, en die luidt: “wat ben ik?”  Stel jezelf die vraag keer op keer: “wat ben ik?”

 

Vraag: wat ben ik dan?

 

Denk daar gerust eerst eens over na en ga jezelf eens antwoorden geven vanuit je denksysteem. Je zult merken dat je op een punt komt dat je het niet meer weet. Op het moment dat dan jouw denken stopt, dan ben je in de ruimte waarin alles is. En jij bent wat alles is. Jij bent die is-ness, bevrijd van al jouw identificaties. Puur. Geluk, rust en energie.

 

Vraag: loop ik dan de rest van mijn leven in een roze wolk?

 

Integendeel. Je ervaart alles dat om je heen is op een intense wijze. Je ziet de verbondenheid in alles om je heen. En je gebruikt het lichaam - en denksysteem  in dienst van zijn, om  zo jouw leven verder vorm te geven. Je leeft vanuit bewust-zijn, je leeft vanuit wat je werkelijk bent. Met het logische gevolg  dat jouw leven zich op een natuurlijke manier ontplooit; zoals je dit schept.  Dat is de Flow die je gaat ervaren. Dat is wat ik bedoel met: leven op de natuurlijke manier die bij jou past. Dit alles waar we nu over praten is de diepere laag onder deze zin.       

 

Vraag: ik geloof dat dit kan, het lijkt mij alleen moeilijk om te doen

 

Okay, dank je , top opmerking. Let op: met geloven bereik je het niet. Geloof dan ook geen woord van wat ik jou nu zeg. Ga op zoek. Vind manieren die bij jou passen. Stel jezelf meerdere keren per dag de vraag: “wat ben ik?” Dan ga je het op een zeker moment ervaren. En al is het maar 3 seconden, dan voel je hoe het is. Dan voel je wat je bent. Dit is de kern. In deze training gaan we het nog op een boel manieren bekijken. Echter, je zult altijd uitkomen bij jouw inzicht en jouw ervaring.

 

Vraag: dus dat is Flow?

 

Ja, alleen op een ander level dan we in het begin besproken hebben. We hebben het gehad over de bergbeklimster die in de magic zone is. Zij vergeet alles om zich heen, er is volledige focus op 1 activiteit. Ze is vrij van alles. Kan niet anders. Zou ze verdwalen in gedachten, dan valt ze. Is de klimpartij voorbij, dan nemen thuis de gedachten de regie weer over. En dan is de Flow ervaring weg.

Start de Flow gaat dieper. Vrijheid en rust ervaren, zoveel mogelijk. Juist bij het dagelijkse leven. Eerst weten hoe het werkt, dan de snelweg op door inzicht en er komen door te ervaren. Dan zoveel mogelijk zo je leven gaan leven. Dat maakt je een mooi, vrij en gelukkig mens die haar goede energie uitstraalt. 

 

Vraag:  Is dat spiritueel zijn ? Iemand zei mij laatst dat ze spiritueel was

 

Ah die is mooi! Op het moment dat je zegt dat je spiritueel bent, ben je het niet meer. Hier klinkt het slimme Ego in door, dat vanuit gedachten weer een weggetje naar de voorgrond vindt. En pats, je bent gevangen. Terug in je gedachtewereld. Op het moment dat je bent wat je werkelijk bent, hoef je niets te zeggen. Alleen maar te zijn en anderen die jou zoeken herkennen je vanzelf. En ik herken nu dat het lichaam dat ik heb trek heeft in koffie met wat lekkers. Pauze lieve mensen !

17-7-2021 door Rob Houdijk van Start de Flow