Mini Workshop: Maak jouw ochtendritueel
 

Mini Workshop: Maak jouw ochtendritueel

Breng jezelf iedere dag in een energieke Flow

In het kort

Een positief ochtendritueel maken zet je in een creatieve en energieke stand. Als je dit een keer hebt gevoeld, wil je niet meer zonder. Hoe je in die flow kunt komen lees je in de mini workshop hieronder. Lees de uitleg en maak jouw eigen ritueel.

Jouw ochtendritueel maken

Ga je een ochtendritueel maken dat kies jij zelf wat daar in komt. Want het is de bedoeling dat je er energie van krijgt. Dus het moet bij jou passen. Je stelt een ritueel samen uit onderdelen die elk ca. 5 minuten duren. Bij elkaar ben je ongeveer een half uur bezig. Hal Elrod noemt het in zijn boek “Miracle morning” de LIFE S.A.V.E.R.S. Onderaan het artikel vind je links om verder te lezen. Wat zijn de voordelen van een ochtendritueel? 

- je besteedt aandacht aan jezelf
- je maakt een positieve start in denken en doen
- er onstaat helderheid in denken

- het stimuleert structuur voor de dag
- het is een energieboost voor jouw conditie

 

S = Stilte. Het neerzetten van een krachtige basis energie

In ons hoofd kan het erg druk zijn door te denken aan alles wat we moeten doen. Bovendien zijn we gewend aan lawaai, aan afleiding. Dit alles bij elkaar ervaren we als stress. Ga je een ochtendritueel maken, begin dan met 5 minuten stil zijn. Kies een vorm die bij jou past. Bijvoorbeeld focus op je ademhaling, een oefening uit de Mindfulness, aandachtig bidden of een langzame yoga oefening. Het kan ook een  meditatieoefening of het volgen van een geleide oefening zijn. Daardoor bouw je een rustige basisenergie op  waar je de hele dag profijt van hebt.

A= Affirmatie. Energie geven aan de doelen die je wilt bereiken.

Daarna doe je 5 minuten lang een affirmatie. Een wat? Een affirmatie. Dat is een positieve bevestiging van wat jij wilt die je hardop uitspreekt. Je vertelt daarmee naar jezelf hoe je leven eruit ziet. Je doet dit in de tegenwoordige tijd,  alsof het al zo is. Bijvoorbeeld:
“   Ik heb mijn eigen praktijk en mensen komen naar mij toe om te ontspannen en zich te laten opmaken. Door dit voor anderen te doen, voel ik mij voldaan en ik zie mensen veranderen door mijn behandeling. Ik organiseer ook cursussen en workshops en voeg op die manier iets positiefs toe aan deze wereld. “

Je herhaalt hardop deze affirmatie, iedere ochtend weer. Door dit te doen plant je een positieve energie in jouw onderbewustzijn, zodat alles in jou aan de slag gaat om dit te realiseren. Dit werkt net zo sterk als het negatieve verhaal dat mensen vaak onbewust over zichzelf blijven vertellen.

V=Visualisatie. Maak beelden over de situatie zoals jij die wilt en geef het aandacht.

In een positief ochtendritueel mag zeker de visualisatie niet ontbreken. Je denkt aan wat je graag wilt, je doet je ogen dicht en je ziet het voor je alsof het al zo is. Beelden zijn heel krachtig en kijk of je zo duidelijk mogelijk voor je kunt zien hoe jouw leven eruit ziet. Bijvoorbeeld:

Je loopt naar je eigen praktijk, je ziet het pad naar de deur en het groen er om heen. Bij het naar binnengaan ruik je de geur van etherische olie. Je doet de lichten aan, gaat thee zetten en je neemt in de stilte ruimte een moment voor jezelf. Je kijkt om je heen hoe deze ruimte eruit ziet… etc etc.

Waar de affirmatie jou de gelegenheid geeft om beslister te worden over wat je wilt en dat je het kunt, ben je het tijdens de visualisatie al aan het doen en geef je zo de uitvoer meer energie. Visualisaties worden al jaren gebruikt in de topsport en de ruimtevaart en zijn uitermate krachtig om je leven te veranderen. Je kunt ook een visionboard maken. Zie de link onderaan.

 

E= exercise Ga bewegen om de energie te laten stromen

Na de 5 minuten visualisatie kies je voor beweging. Doe een beweging die bij je past. Dat kan bijvoorbeeld gymnastiek, Yoga, Tai Chi, dansen zijn. Mooi is als het bewegen een combinatie kan zijn met diep ademen, ontspanning en een korte heftige inspanning.

 

R = reading Lees om te leren over persoonlijke groei of om positieve gedachten op te wekken

Leer van de stappen die anderen hebben gezet. Lees over wat zij hebben gedaan en hoe ze het hebben gerealiseerd. Vergroot je kennis en doe inspiratie op. Ervaar andere invalshoeken en kom tot andere inzichten. De kennis uit jouw eigen denkwereld is per definitie te beperkt om succes te hebben. Stel je leebaar op

 

S = Schrijven.  Krabbel in een boekje jouw gedachten en ideeën en werk ze uit

Schrijven is het al realiseren van jouw ideeën. Ze komen uit je hoofd op het papier. Door dit te zien vindt er al een gunstige energie stroom plaats. In een positief ochtendritueel schrijf je 5 minuten lang alles wat in je opkomt aan positieve gedachten. Deze ideeën en gedachten lees je op een later moment nog eens na. Zij vormen ook de basis van bijvoorbeeld een plan of een boek of artikel dat je gaat schrijven.

We hebben dus S-A-V-E>R-S en kunnen daarmee een ochtendritueel maken:
Stilte , Affirmatie, Visualisatie, Exercise, Reading en Schrijven

 

De uitvoer in het kort:

Vervolgens ga je jouw eerste ochtendritueel doen, net na het opstaan. Je zorgt ervoor dat je goed wakker bent. Is het moeilijk voor jou om op te staan?  Lees dan dit eerst over opstaan.

1

Je begint met 5 minuten stilte of meditatie in rust houding.

2

Dan spreek jij je affirmatie uit.

3

Vervolgens doe je een visualisatie.

4

Daarna een oefening om je lichaam te bewegen.

5

Je sluit af met een stukje lezen en daarna schrijven of tekenen.


Tips om verder te gaan

Gerelateerde mini workshops:
Creatief visualiseren
Affirmatie maken

Link naar Hal Elrod
Hal Elrod Miracle Morning