Mini Workshop: een affirmatie maken en doen
 

Mini Workshop: een affirmatie maken en doen

Nadenken over wat je WEL wilt en dit gebruiken

In het kort

Onbewust praten we over de dingen die we NIET willen. En dat doen we nog automatisch ook, keer op keer. Zonder dat we het in de gaten hebben. Een affirmatie verandert je leven. Door bewust te praten over wat je Wel wilt. Maak 15 minuten vrij om dit eens te ervaren.

Wat een affirmatie is

Een affirmatie is een bevestiging die je naar jezelf uitspreekt. Die bevestiging gaat over wat je wilt bereiken in je leven. Je wilt bijvoorbeeld heel graag een eigen bloemenwinkel, maar je bent daar onzeker over. Je kunt dan een affirmatie gebruiken om het idee van een bloemenwinkel meer te laten groeien en er zo zelfverzekerder over te worden.

Dit betekent dat je op een positieve manier hardop naar jezelf gaat uitspreken wat het precies is dat je wilt. Je moet wel even de mensen om je heen inlichten, anders denken ze misschien dat je koorts hebt of zo.

Dit is lastig om te doen.  Omdat wij gewend zijn om te praten over waarom iets niet kan, terwijl we zwijgen over wat onze ambities zijn. Vaak uit angst om kritiek te krijgen of dat we zelf niet geloven dat het mogelijk wordt. En dat is precies waarom het zo goed is om een affirmatie te doen, zelfs als je al succesvol bent. Want je brengt een nieuwe positieve energie op gang om weer een stap verder te kunnen gaan.

 

Hoe een affirmatie werkt

Je begint met nadenken over wat je echt wilt. En ook al voelt het als onbereikbaar, denk toch aan wat je echt wilt. Bijvoorbeeld die bloemenwinkel. In dit stadium is het nog niet noodzakelijk om je bezig te houden met details. Je bent nu aan het begin van het proces. Je wilt een zo positief mogelijke start maken om jouw idee op gang te brengen. Dat begint in je hoofd. Dat begint met de energie die je uitstraalt. De wet van aantrekking zorgt ervoor dat wat je uitstraalt ook weer naar jou toekomt.

Op het moment dat je weet wat je wilt, kun je de affirmatie gaan maken. Dit werkt eenvoudig:

Je schrijft op wat je wilt.

Dit doe je in de tegenwoordige tijd, op een positieve manier. En je doet alsof het er al is. Dus in plaats van “ik wil een bloemenwinkel” schrijf je “ik heb een bloemenwinkel”.

Daarna ga je wat je hebt opgeschreven dagelijks bij het opstaan en bij het naar bed gaan hardop uitspreken. Dit houd je minstens 21 dagen vol. Op deze manier ga jij het idee dat je wilt realiseren steeds meer eigen maken. Totdat het vanzelfsprekend voor jou is geworden om het te zeggen. Het uitspreken doe je met volle aandacht en je checkt daarbij hoe het voelt.

Hoe het komt dat een affirmatie in het begin als raar voelt

Als je net begonnen bent met het uitspreken van wat je wilt, dan voelt dat heel onnatuurlijk aan. Dit heeft twee oorzaken:

  1. we zijn geconditioneerd in het vertellen wat we juist niet willen en merken nu het verschil op doordat we nu opeens het tegenovergestelde doen.
  2. het voelt alsof wij onszelf voor de mal houden omdat we het zeggen alsof het al zo is, terwijl het nog niet zo is.

Realiseer dat we onszelf altijd al voor de mal hebben gehouden door te zeggen dat dingen niet kunnen of dat jij iets niet kunt. Want heb je onderzoek gedaan?  Er goed over nagedacht? Het getoetst? Meestal niet.  Hoe kan je dan zeggen dat iets niet kan of jij het niet kunt?  Dat bedoel ik met jezelf voor de mal houden. Je deed het al. Doe het nu eens met iets dat positief voor jou is.

Je weet nog niet of het je ook gaat lukken. De bloemenwinkel, de nieuwe baan, die andere woning. Tegelijkertijd is dat nu nog niet aan de orde. Want je geeft jezelf eerst de tijd om aan jouw nieuwe idee te wennen. Zodat het zich steeds steviger kan verankeren in jou. Daarna kun je stap voor stap aan de slag om jouw wens te realiseren.

Maak nu je eigen affirmatie met deze oefening

Je maakt de affirmatie sterker door, naast te benoemen wat jij wilt, jouw gevoel en het nut voor anderen eraan toe te voegen. De basis voor geluk wordt ook wel gezien als het bijzondere gevoel dat we krijgen als wij iets doen voor een ander. Je voegt iets toe aan het leven van de ander en daarmee aan je eigen leven. Maak eens een kort verhaal met de vragen hieronder:

1

Noem je naam. Dit versterkt het besef dat JIJ het doet en JIJ het hebt.

2

Wat wil je precies ? Schrijf dit in de tegenwoordige tijd alsof het al zo is.

3

Wat is het voordeel voor anderen in wat jij doet ?

4

Waar zit het plezier en het resultaat voor jou?

 

 

Voorbeeld van een sterke affirmatie:

Ik, Ellen, heb een bloemenwinkel. (punt en en 2 heb je al)  Mensen die langslopen stoppen, want ze willen binnenkijken. Ze voelen zich geïnspireerd en zijn blij verrast door mijn persoonlijke benadering. (dit was punt 4)  Klanten komen regelmatig bij mij terug. In mijn winkel voel ik mij wie ik ben. Met wat ik doe voeg ik iets positiefs toe aan het leven van anderen. Bloemen voor een geliefde, als troost en altijd samengesteld met mijn aandacht voor detail. Dat maakt mij erg gelukkig.

Je kunt je misschien voorstellen dat als iemand regelmatig herhaalt dat ze iets niet kan, het ook niet lukt. En dat iemand die dagelijks herhaalt dat ze iets kan, het wel lukt. Die keuze ligt geheel bij jou. Dat is goed nieuws. Want je kunt anderen, op wie je nauwelijks invloed hebt, niet de schuld geven dat jouw plan niet lukt. Door de affirmatie ga je steeds opnieuw bevestigen dat JIJ het kunt. Houd dit minstens 21 dagen vol en kijk wat er gebeurt. 

Henry Ford had de volgende uitspraak gebaseerd op zijn ervaringen:

“of je nu zeg dat je het kunt, of je zegt dat je het niet kunt, jij hebt gelijk”

 

Tips om verder te gaan

Combineer een affirmatie met creatief visualiseren 

Gebruik een affirmatie in jouw ochtendritueel