Mini Workshop: vind jouw Ikigai

De Japanse manier voor een gelukkig leven leren kennen

Mini Workshop: vind jouw Ikigai
 

In het kort

Ikigai is een Japans woord. Volgens de Japanners heeft iedereen een Ikigai, een reden om te zijn. Kijk eens of je met deze oefening dichterbij jouw Ikigai kunt komen.

Het geheim van gezond oud worden

Op het eiland Okinawa in Zuid Japan wonen opvallend veel mensen boven de 100 jaar, het hoogste aantal 100 plussers per 100.000 inwoners waar dan ook ter wereld. Zij hebben een levenslust en een gezondheid  die in andere landen met die leeftijd onmogelijk lijken.

Het geheim zit hem in een aantal dingen:  de mensen gaan niet met pensioen en blijven bezig zo lang als ze kunnen. Ze eten tot de 80 % gevuld grens en hun eten bestaat voornamelijk uit groente en vis en groene thee. Bewegen iedere dag met oefeningen, mediteren en……. ze hanteren een reden van bestaan. Hun Ikigai.

Jouw Ikigai

Als mens hebben we het vermogen om naar ons eigen denken te kijken. En ook al doen we veel op de automatische piloot, dan nog kun je soms bewust denken aan wat je wel wilt. Wat je wel wilt heeft vaak te maken met een gevoel dat je zoekt. Jouw Ikigai gaat ook over dat gevoel, over het gevoel dat past bij gelukkig zijn. Dat gevoel kan specifiek gaan over werken, wonen, andere mensen kennen, jouw ontwikkeling , gezondheid en misschien wel over dit allemaal.

Ikigai en leven op de natuurlijke manier

Ikigai valt samen met Flow. Flow is leven op de natuurlijke manier die bij jou past. Mensen die Flow ervaren zijn bezig met wat ze van nature uit graag doen. Denk eens aan wat jij graag doet, en de kans is dat je in de buurt van jouw Ikigai komt. 

Finding your Gifts

Een mooie manier om jou Ikigai te herkennen is te denken aan jouw Gifts. Een Gift (ik gebruik het Engelse woord omdat dit voor mij het beste uitdrukt wat ik bedoel) is iets waarmee je wordt geboren. Iets dat je op een natuurlijke manier goed kunt en graag doet. Iets waar je gewoon goed in bent. Bijvoorbeeld: schrijven, tekenen, dansen of andere mensen iets uitleggen. Hiermee ben je dichtbij jouw Ikigai en kun je bedenken dat het de bedoeling is dat je dit doet.

Dit talent om dit te kunnen is namelijk al in jouw aanwezig en hopelijk kreeg het de kans om tevoorschijn te komen in je leven. Jouw Gifts gebruiken maakt jezelf gelukkig en aantrekkelijk voor anderen. Andere mensen ervaren jouw energie en zij zullen jou vinden en iets van jouw energie willen ervaren. Van jou als artiest, kunstenaar, coach, schrijver, verhalenverteller, healer, moeder, architect, groen specilist enz. enz.    

Oefening:  mijn Ikigai

Wat is jouw Ikigai? Wat is jouw doel in het leven? Dat klinkt nogal ernstig maar we hoeven dit juist niet ernstig te nemen. Dat doel is meestal het beste te vinden in het gevoel dat je zoekt in jouw leven om gelukkig te zijn. Dat gevoel is te herkennen als licht, eenvoudig, subtiel en maakt je blij. Het kan een gevoel zijn dat je had als kind, het gevoel van een prettige ervaring die je hebt gehad of een gevoel dat altijd al in jou is. Op het moment dat je dat gevoel kunt herkennen en benoemden bij jezelf, dan kun je ook kijken wat daar bij past

Een praktijkvoorbeeld:

Hannah heeft haar studie afgerond en daarna diverse banen gehad, die haar inkomsten bezorgden om van te leven maar haar niet happy maakten. Zij beschreef het als ”functioneel, goed te doen maar zonder sprankeltjes”

Op het moment dat haar werd gevraagd welk werk ze wel graag wilde gaan doen om die sprankeltjes te vinden, wist zij niet wat te antwoorden.
Toen werd zij uitgenodigd om na te denken over het gevoel waarnaar ze op zoek was en na enige tijd kwamen daar woorden voor:
Voldoening, creativiteit en het gevoel van veel kleur.

Dat is mooi en tegelijkertijd nog niet zo concreet. Een volgende stap om verder te komen is je afvragen voor wie je het doet en wat het toevoegt aan jezelf en aan die ander.Zij is de volgende oefening gaan doen die jullie nu ook kunnen doen:

 

Oefening het vinden van jouw Ikigai

Beantwoord voor jou zelf de volgende vragen, neem de tijd om na te denken. Maak er geen lang verhaal van. Hieronder zie je twee voorbeelden hoe je dit kunt doen. Gebruik dit voor jouw affirmatie en jouw ochtendritueel.

Wie ben je

Wat doe je

Voor wie doe je het

Wat hebben die mensen nodig

Hoe veranderen ze daardoor

Voorbeeld: Ik ben Hannah. Ik organiseer workshops voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Om ze te helpen bij hun angst en onzekerheid. Zodat zij hun leven opnieuw in kunnen kleuren en zich happy voelen.

Voorbeeld: Ik ben Fred. Ik ben vrijwilliger in een verzorgingstehuis.  Daar doe ik bijzondere activiteiten met de bewoners. Zodat ze aan het einde van de dag met een lach in slaap vallen.

Heb je jouw Ikigai gevonden? Geef deze dan iedere dag energie. 

Tips om verder te gaan 

Dit kun je doen om jouw Ikigai energie te geven:
Maak jouw ochtendritueel
Creatief visualiseren